juni 21, 2024

Mannen Sfeer

Het juiste platform voor mannen

Haardhout opslaan, hoe doe je dat?

Wat is er gezelliger dan met vrienden een biertje doen in de tuin? Met vrienden een biertje doen in de tuin met een vuurtje erbij natuurlijk! Of wie weet heb je binnen een open haard. Hoe dan ook, een fikkie verhoogt de gezelligheid, maar brengt wel houthakken en het creƫren van een deugdelijke houtopslagplaats met zich mee. Dat laatste, daar gaan we het hieronder over hebben.

Geen wind, vocht en schimmel

Er is bijna niemand die niet van een open haard houdt. Tot zover de goedbedoelde woordspelingen. De hele winter door genieten van een vuurtje, het is pure luxe. Het hout moet wel droog opgeslagen worden, maar dat hoeft lang niet altijd binnen. Ga je bijvoorbeeld een pallet openhaardhout kopen, dan is het wel fijn als je weet waar het opgeborgen moet worden. Dat geldt ook voor andere hier verkrijgbare brandstoffen zoals briketten en pellets. Wist je trouwens dat de Openhaardhout Gigant ook voorziet in tuinhaarden en vuurkorven? Een open haard hoeft echt niet altijd ingebouwd te zijn.

Kant en klare haardhout opslag buiten

Hout opslaan, het is net als openhaardhout kopen geen hogere wiskunde en je weet zelf het beste waar in (of rond) je huis dit kan. Als de wind er maar niet op staat, er weinig tot geen vocht bij komt en er dus ook geen schimmel kan ontstaan. Je kunt zelf een haardhout opslag buiten bouwen, bijvoorbeeld onder de veranda of in een hoek van de tuin, maar er zijn ook kant en klare hout kasten en -manden die decoratief prima in je interieur of tuin passen.

Natuur naar binnen halen

Het zijn mooi vormgegeven eyecatchers die de natuur naar binnen halen. Ga je meteen met de trends mee, want hout in de woonkamer is in! Er is een toenemende neiging om in de natuur te verkeren, je ziet houten meubels (denk aan gigantische eettafels) langzaam de Zweedse zelfbouw meubeltjes vervangen. Continu in de natuur zijn is niet iedereen gegeven, de natuur in huis benadrukken kan altijd. Daar past je binnen-houtopslag mooi bij. Ruikt lekker, kleurt mooi en je hoeft niet steeds naar buiten voor een blokje. Dus nog praktisch ook.

Sierlijke opslag van Cortenstaal

Maar het kan met diezelfde kasten, rekken en manden ook buiten. Je hebt in de tuin vast wel ergens een stuk muur waar je de Woodbee Wall kwijt kunt, een zeshoekig wandmeubel waar je veel houtblokken in opslaat, hoog boven de grond waar het niet vochtig is. Wil je een grotere voorraad houden, dan koop je er gewoon meer en hang je die zodanig op dat er een gigantische honingraat ontstaat, gemaakt van Cortenstaal.

Cortenstaal?

Wat Cortenstaal nou weer is? Dat is een legering waarbij het de roestlaag zelf is die het metaal beschermt tegen corrosie. Wanneer het wordt blootgesteld aan de weerselementen, verkleurt het op natuurlijke wijze. Geeft een mooie, rode gloed en een levendige uitstraling. Niet voor niets zijn veel kunstwerken er ook van gemaakt. Via Openhaardhout Gigant haal je dus je eigen kunst in huis, en het is nog functioneel ook.

Duurzame houtblokkenmand

Je kunt ook kiezen voor een wat kleinschaligere houtopslag, naast de grote voorraad. Een decoratieve houtopslag toren bijvoorbeeld, vervaardigd uit datzelfde dekselse Cortenstaal. Of wat te denken van de duurzame Grand Cabas houtblokkenmand, die van oude autobanden gemaakt is? Ziet er stoer uit en anderen (je partner?) zullen er ook blij mee zijn. Recyclen is immers net zo hip als hout in de woonkamer.