juni 22, 2024

Mannen Sfeer

Het juiste platform voor mannen

Welk energielabel heeft een goedkope koelkast?

Heb je een nieuwe koelkast of koel-vriescombinatie nodig? Logischerwijs ga je op zoek naar een goedkope koelkast die aan al jouw wensen kan voldoen. Echter is het niet alleen het prijskaartje dat een koelkast aantrekkelijk maakt, zijn energielabel zal op de termijn ook een rol van belang spelen. Een goedkope koelkast bepaalt voor een groot gedeelte het totale elektraverbruik van jouw huishouden. Door een bewuste keuze te maken, kun je jaarlijks enkele tientallen euro’s besparen.

De nieuwe energielabels

Jouw goedkope koelkast staat de hele dag aan en verbruikt dus behoorlijk wat energie. Gelukkig zijn deze apparaten de afgelopen jaren een stuk zuiniger geworden. Talrijke exemplaren vind je bij Eldi.be. De energiezuinigheid van een goedkope koelkast herken je natuurlijk aan zijn energielabel. De klassen A+, A++ en A+++ bestaan niet meer. In plaats daarvan hanteert men nu de labels A tot en met G. Een goedkope koelkast van energieklasse A, B, C of D is energiezuinig te noemen.

Klasse C of D is ook nog zuinig

Ga je op zoek naar een goedkope koelkast die ook nog eens zuinig is, dan zul je zien dat je vrijwel geen enkel exemplaar met energieklasse A zult vinden. Deze categorie heeft men gereserveerd voor de allernieuwste koelkasten die dankzij vernuftige technieken nóg zuiniger zullen zijn. Omdat het energieverbruik nu strenger dan voorheen wordt beoordeeld, kan een energiezuinige, goedkope koelkast zo ineens in klasse C of D vallen. Laat je daardoor dus niet verwarren.

Goed voor het milieu én je portemonnee

Een goedkope koelkast met een energiezuinig karakter stoot jaarlijks zoveel minder CO2 uit, dat je dit kunt vergelijken met de uitstoot van een autorit vanuit Nederland naar de andere kant van de wereld. Zo groot is ongeveer het verschil tussen een goedkope koelkast met energielabel C en een goedkope koelkast met energielabel F. Gezien het feit dat een koelkast tien tot vijftien jaar meegaat, doe je het milieu, maar ook je portemonnee op de lange termijn een groot plezier.