juli 18, 2024

Mannen Sfeer

Het juiste platform voor mannen

Kerst chocolade van de chocolatier, krijg je waard voor je geld?

Kerstchocolade is een must-have om op tafel te hebben tijdens de feestdagen. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken, de supermarkten liggen er vol mee. Een andere optie is om je kerst chocolade te bestellen bij een chocolatier als Gust Royal, maar is dat echt andere chocolade? Hieronder staat voor jou uitgelegd waarom het het waard is om je chocolade te kopen bij een chocolatier in plaats van in de supermarkt! 

Ingrediënten 

Allereerst verschillen de ingrediënten van chocolade uit de supermarkt en chocolade van een chocolatier van elkaar. De cacao is van andere kwaliteit, de supermarkt chocolaatjes worden namelijk gemaakt van bulkcacao (de goedkopere variant dus). Daarnaast wordt er veel suiker toegevoegd, zit er vanilline (dit is een nep vanille aroma) en veel onnodig toegevoegde plantaardige vetten in deze chocolade. De ‘echte’ chocolade wordt gemaakt van de goede cacao, wat suiker en soms wat extra cacaoboter of melkpoeder. Een stuk minder ingrediënten dus! 

Smaak 

Doordat de ingrediënten van elkaar verschillen, verschilt de smaak natuurlijk ook! Veel chocolatiers vinden de chocolade in de supermarkt maar saai, voornamelijk zoet, en geven aan dat wanneer je wat suiker uit de reep zou halen je niet veel meer zal proeven dan bitterheid. De chocolade van een chocolatier heeft door de goede kwaliteit cacao net als bij koffie en wijn onderliggende smaken: fruitig, kruidig of nootachtig bijvoorbeeld. Je kan eens langsgaan bij de supermarkt en je lokale delicatessenwinkel om de twee chocolades te vergelijken. 

Prijs  

De prijs tussen deze kwaliteit chocolade en de chocola uit de supermarkt verschilt natuurlijk. Dit komt doordat de cacaoboeren meer geld krijgen voor hun cacao en een chocolademaker werkt op een veel kleinere schaal, waardoor het proces ook langer duurt. Maar is dit het waard? Je ondersteund lokale bedrijven en cacaoboeren met je aankoop en krijgt er ook nog eens lekkere chocolade voor terug. Je kan zelf oordelen of dit het waard is aankomende feestdagen!